Cresterea copiilor de la nastere la adolescenta

        Cresterea si dezvolarea reprezinta procese primordiale in evolutia speciei umane.Cresterea reprezinta procesul de multiplicare a celulelor ceea ce atrage dupa sine cresterea in greutate si in inaltime, in timp ce dezvoltarea se refera la evolutia neuropsihica, dobandirea diverselor aptitudini, interactiunea cu cei din jur, comportamentul sexual, s.a.

In acest prim articol vom discuta despre crestere – de la nastere, trecand prin perioadele copilariei si pana in adolescenta.

Perioada postnatala se imparte in 3 mari categorii:

I. Prima copilarie:

 • Nou-nascut: 0-28 zile;
 • Sugar: 1-12 luni;
 • Copil mic (anteprescolar): 1-3 ani;

II. A doua copilarie:

 • Prescolar: 3-7 ani;

III. A treia copilarie:

 • Scolar: 7-16 ani;
 • Adolescent: – fete: 14 – 18 (21) ani; baieti: 16 – 21 (24) ani.

           Primii parametri, inca de la nastere, care au un impact in cresterea ulterioara a copilului sunt reprezentati de greutatea si lungimea la nastere, acestia nefiind insa unicii parametri urmariti (alti parametri sunt: PC – perimetrul cranian; PT – perimetrul toracic; PA – perimetrul abdominal; SC=suprafata corporala; s.a.)

           GN (greutatea la nastere) este 3000 – 3500g (cu variatii normale intre 2500g si 3800g). Nou-nascutii cu GN<2500g sunt considerati subponderali, iar cei cu GN>3800 supraponderali. In primele zile de viata nou-nascutul scade in greutate in mod fiziologic prin pierderea de meconiu (primul scaun al nou-nascutului), prin diminuarea edemelor sau alimentatia ineficienta. Se tine seama insa de faptul ca aceasta scadere ponderala nu trebuie sa depaseasca 10% din GN si trebuie recuperata in maxim 10 zile de la nastere. In primul an de viata se produce cea mai accelerata crestere atat in greutate cat si in lungime, fiind urmata de perioada adolescentei. Acest aspect este sustinut de o alimentatie bogata si insotit de multiple modificari la nivelul intregului organism. In primele 4 luni de viata sugarul creste in greutate aproximativ 750g/luna, in urmatoarele 4 luni – 500g/luna, ca in ultimele 4 luni din primul an sa ia in greutate 250g/luna. Astfel un nou-nascut normoponderal are la varsta de 1 an triplul greutatii de la nastere. In cel de-al doilea an sporul ponderal este de aproximativ 200-250g/luna, la sfarsitul celui de-al doilea an baietii vor avea cu ~500g mai mult decat fetele. Un algoritm simplu poate aprecia greutatea astfel:

 

1 an – 3 x GN

2 ani – 4 x GN

3 ani – 5 x GN

5 ani – 6 x GN

7 ani – 7 x GN

10 ani – 10 x GN     

            Nou-nascutii subponderali recupereaza greutatea la varsta de 6 luni, in timp ce un prematur de gradul I recupereaza la varsta de 10-12 luni.

            Cea mai corecta evaluare a greutatii dupa varsta de 2 ani se realizeaza prin intermediul percentilelor pe graficele de crestere. Aceste grafice sunt intocmite in functie de variatiile greutatii la orice varsta, astfel un copil care se afla pe percentila 50 (pe graficul de evaluare a greutatii) are o greutate cat media greutatii tuturor copiilor de varsta lui. Pe masura ce valoarea percentilei creste (>50), respectiv scade (<50) copilul are greutatea mai mare, respectiv mai mica decat media copiilor de varsta lui.

            Lungimea (L) reprezinta un alt parametru ce se evalueaza inca de la nastere, iar odata cu mentinerea statiunii bipede (1 an) vorbim de notiunea de inaltime (H). Lungimea la nastere variaza intre 47 si 55 cm. Cresterea in lungime este mai alerta in primele luni de viata, astfel nou-nascutul creste 4 cm in prima luna, cate 3 cm in lunile 2 si 3, 2 cm in luna 4, ulterior pana la varsta de 2 ani crescand aproximativ 1 cm pe luna. Dupa varsta de 2 ani exista, la fel ca si la greutate, grafice pe care se evalueaza cresterea in inaltime a copilului prin intermediul percentilelor.

            Alti parametri (PC, PT, PA) evolueaza astfel:

PC (perimetrul cranian):

 • la nastere – 35 cm
 • 6 luni – 44 cm
 • 1 an – 47 cm

PT (perimetrul toracic):

 • la nastere – 31-34 cm
 • 1 an – 47 cm

PA (perimetrul abdominal)

 • la nastere – 38 cm
 • 1 an – 44-45 cm
 • 2 ani – 46 cm

            Asa cum am precizat si mai sus in articol o a doua perioada de crestere alerta o reprezinta adolescenta. Debutul pubertatii difeta in functie de sex, astfel la fete apare in jurul varstei de 11-13 ani, in timp ce la baieti intre 12 si 16 ani. In adolescenta se produc o multime de modificari la nivelul organismului, reprezentand practic etapa in care copilul se transforma in adult. Cresterea in greutate este precedata de cresterea in inaltime, fetele au astfel un varf de crestere la varsta de 11-12 ani (8,5 cm/an), ulteror crescand mai lent pana la varsta de 16 ani, iar baietii prezinta acest maxim in jurul varstei de 13-14 ani (9,5 cm/an), urmand o crestere mai lenta pana la 18 ani. Ulterior se produce si cresterea in greutate atat pe baza cresterii masei musculare cat si pe baza tesutului adipos. In paralel are loc cresterea si dezvoltarea organelor sexuale si a anexelor acestora. Adolescenta este un proces mult mai complex, astfel vom relua discutia intr-un articol special destinat acestui subiect.

            Date fiind cele prezentate mai sus nu trebuie pierdut din vedere faptul ca atat cresterea cat si dezvoltarea sunt procese ce pot fi influentate de o multitudine de factori, plecand de la cei genetici si ajungand la cei de mediu atat prenatal (factori infectiosi, imunologici, chimici, alimentari, etc) cat si postnatal (factori ecologici, alimentari, socioeconomici, hormonali, patologici, etc).  Se poate contura concluzia ca atat cresterea cat si dezvoltarea reprezinta procese individualizate, copilul putandu-se dezvolta in limitele si capacitatile proprii intr-un mediu optim creat de cei din jur.

 

Dr. Alina Condoiu

Medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucuresti

Consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care

Tel: 0732427626    

Email: dr.alinacondoiu@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*