Hipoterapia – Terapia cu ajutorul calului

     Nu putem ști niciodată cu certitudine, ce anume este mai bine pentru copiii noștri. Putem încerca ceea ce este deja probat, putem încerca ceea ce nimeni nu a mai încercat, putem să ascultăm de ceea ce spun părinții, profesorii, medicii și specialiștii, dar, cel mai bine ar fi să  încercam să vedem ce le aduce pe chip un strop de fericire copiilor.

    Un animal, de foarte puține ori va trezi în copil un sentiment de respingere. Chiar dacă uneori copiilor noștri le este teama, dorința de a interacționa cu animalele este prezentă mereu și dacă reușesc să-ți învingă temerile…atunci, nimic nu-i mai poate despărți. Să vezi un copil alături de un cal …par să fie doua lucruri atât de diferite… copilul – mic, fără apărare, fără putere și calul – mare, hotărât, puternic….Asta simțim când îi vedem unul în fața celuilalt. Dar, atunci când copilul este călare… totul devine complet, natural. Unul îl completează pe celălalt și amândoi, iși doresc să ajungă la destinație. Se naște o mișcare unitară, ca un joc perfect. Poate că uneori, nu știm care va fi destinația copilului nostru, dar putem sa-i facem drumul mai ușor, mai simplu de înțeles, putem să mai dăm cuiva din greutatea acestui drum.

Am început, în urma cu trei ani, această metodă de terapie în Constanța și, trecând peste numărul mare (din pacate) de copii care o practică, ne bucurăm aproape zi de zi de micile reușite pe care le obținem cu ajutorul cailor. Bucuria de pe chipul copiilor este prima rasplată a muncii noastre… și suntem foarte rasplătiți. A doua rasplată, sunt rezultatele care încep să apară și care ne determină să mergem mai departe.

Ce este terapia cu ajutorul calului?

Este o metodă de educare sau reeducare cu ajutorul calului si este indicată:

 • persoanelor cu infirmităţi cauzate de accidente sau boli, deficienţe senzoriale.
 • persoanelor cu infirmităţi motrice, cerebrale, congenitale sau dobandite: tetrapareză spastică, parapareze, distrofie musculară etc.
 • persoanelor cu afecțiuni psihice și comportamentale (nevroze, psihoze, probleme comportamentale, depresii, autism, Sindrom Down, ADHD).
 • copiilor cu deficiente relaţionale (probleme emoţionale).

     De ce terapia cu ajutorul calului?

Pentru început, aducem în atenția părinților două dintre problemele foarte des întalnite în viața copiilor cu dizabilități:  refuzul terapiei și lipsa interesului pe care copiii cu dizabilități îl manifestă în timpul terapiei. Cei care lucrează cu copii cu dizabilități știu cât este de dificil și de important să le captăm atenția, să menținem contactul cu ei pe toata perioada terapiei. În cazul hipoterapiei, copilul, pentru ca nu are nicio schemă de comportament cunoscută, pe care să o foloseasca în astfel de situații, caută contactul cu terapeutul, așteaptă indicații, ceea ce este deja un mare avantaj în terapie. Nu este nevoie să îi cerem atenția, pentru că el este cel care o caută.

La hipoterapie, copilul vine de obicei fără a percepe această activitate ca pe o terapie. Se desfașoară în aer liber și este foarte diferită de alte terapii. Are ca interes principal exploatarea resurselor copilului. Pornește din interior, dinspre copil și se continuă în ritmul impus de copil, în modul acceptat de el. Nu este o luptă…nu te poți lupta cu un cal. Este nevoie de comunicare, de înțelegere, de răbdare, de respect pentru a conduce un cal. Dar, o data ce calul preia copilul, totul se împarte la doi. Copilul nu are nimic de făcut singur. El este ajutat de cal în orice moment și atunci, totul devine un dans, o joacă.

Cele mai importante aspecte ale dezvoltării noastre sunt abordate obligatoriu și în mod natural în hipoterapie: echilibru, poziție, coordonare. Nu poți sta pe cal dacă nu ai echilibru, o poziție bună și dacă nu ai o coordonare adecvată. Nu poți merge, dacă nu ai echilibru, dacă nu ai o poziție care să-ți permită acest lucru și dacă nu-ți poți coordona membrele. Diferența este că nimeni nu-i spune copilului ce să facă, el simte asta, calul îl ajută, îi preia și îi corectează prin mers deficiențele. Mișcările calme ale calului îl liniștesc, îl calmează, îl încalzesc, pentru a face totul și mai placut.

Beneficiile hipoterapiei sunt diverse. Vom enumera aici doar unele dintre ele:

 • recupereaza coordonarea şi echilibrul, componente de bază ale psihomotricităţii;
 • stimulează şi îmbunătăţeşte echilibrul;
 • stimuleaza mobilitatea articulaţiilor;
 • stimuleaza apetitul, digestia;
 • stimuleaza circulaţia sângelui;
 • îmbunatățeste flexibilitatea;
 • îmbunatățeste forţa şi coordonarea mişcărilor;
 • ameliorează timpii de reflex și funcțiile cardio-respiratorii, etc.

Programul de hipoterapie este format în general din 30 de ședințe, împărțite în trei etape de câte 10 ședințe fiecare. Aceasta este o formulă de bază, care se modifică în funcție de diagnostic și de ritmul de lucru al fiecărui pacient.

Terapia începe cu o evaluare a pacientului, după care se stabilește un plan terapeutic cu anumite obiective pe termen scurt și lung. Se lucrează pe diferite arii de dezvoltare, în funcție de necesități. La sfârșitul programului se face din nou evaluarea pacientului pentru a vedea ce s-a recuperat, ce resurse sunt si dacă este cazul, se pot continua ședințele, elaborând un alt plan individualizat.

Modul de lucru este diferit, în funcție de afecțiuni. Pentru afecțiunile motrice, hipoterapia are anumite particularități specifice. În cazul afecțiunilor psihice, metoda de lucru conține elemente mult mai diverse, permițând introducerea unor exerciții mai complexe și moduri de lucru combinate.

Beneficiile acestei metode sunt cunoscute din antichitate, metoda fiind folosită cu succes în Statele Unite, Elveția, Franța, Portugalia, Spania etc.

Despre autor:

Anca Bîlbă

 • Președinte al Asociației de Terapii Suportive “Hipoterapia”
 • Psiholog, psihoterapeut în cadrul Cabinetului individual de Psihologie
 • Psiholog la Centrul de studii “Colibri”

Specializări:

 • psiholog clinician, master Psihologie clinică – Evaluare și intervenție terapeutică
 • psihoterapeut – Psihoterapie integrativă
 • psiholog- psihologie educațională, consiliere școlară și educțtională
 • terapeut ABA
 • HIPOTERAPIE – specializare în Elveția și Portugalia

Competențe:

 • Kinetoterapia și recuperarea copiilor cu tulburări de dezvoltare
 • Logopedie în recuperarea copilului cu tulburare de spectru autist
 • Modalități de evaluare și diagnostic în tulburarea de spectru autist la copii și adolescenți
 • Intervenții în dezvoltarea abilităților socio-emoționale la copiii și adolescenții cu tulburare de spectru autist
 • Psihoterapia copilului

Asociația de Terapii Suportive Hipoterapia este o organizație non-profit, înființată în luna martie 2012, având ca membri fondatori psihologi, psihoterapeuți, medici și psihopedagogi, care au decis să îmbogațească aria de suport al copiilor cu dizabilități utilizând terapia cu ajutorul calului și alte forme de recuperare neuropsihică, disponibile până acum doar în străinătate. Această structură este de drept privat, fiind  creată de prieteni şi de admiratori ai copiilor și ai calului.     

Contact:                                                                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*